آشنایی با برخی اتحادیههای کارگری ترکیه
کنفدراسیون ملی اتحادیههای کارگری (MISK)
در سال 1970 کنفدراسیون ملی اتحادیههای کارگری “میسک” تاسیس شد. هر چند حمایتهای دولت را تا سال 1975 داشت، اما در جذب کارگران موفق نبود. (1)
کنفدراسیون اتحادیههای کارگری ترکیه(Türk İş)
کنفدراسیون اتحادیههای کارگری ترکیه (ترک– ایش) بزرگترین و قدیمیترین اتحادیههای کارگری در ترکیه است و در سال 1952 پس از تدوین اولین قانون اتحادیههای کارگری در سال 1947، تشکیل شد. تاسیس این کنفدراسیون در دوران جنگ سرد با توجه به اصول اتحادیه آمریکا بود. این کنفدراسیون دارای 34 اتحادیهی وابسته است. خط مشی سیاسی “ترک ایش” نسبت به سایر اتحادیهها لیبرالتر است. درآن اتحادیههای کارگری سوسیال دموکرات، لیبرال و ناسیونالیست عضو هستند. “ترک ایش” دارای باورهای اسلامی و با اتخاذ سیاستهای طرفداری از اروپا، به دنبال آن است که به بخشی از جنبش بینالمللی کارگری تبدیل شود. مواضع این اتحادیه ترکیبی از سیاستهای میانهروی در مقابل دولت در کنار حمایت از منافع اعضایش است.
هاک (Hak-İş )
در سال 1976 تاسیس شد و دارای 17 اتحادیه وابسته است تا پایان سال 1990 این کنفدراسیون کوچک بود، با این حال در دولت اردوغان در برابر “ترک ایش” تقویت شده است.»هاک ایش«نیز دارای گرایشات اسلامی است.
کنفدراسیون اتحادیههای پیشرو ترکیه
کنفدراسیون اتحادیههای انقلابی کارگری ترکیه(DISK)
دیسک مخففDevrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu میباشد که یک اسم بومی به زبان ترکی است. دیسک در زمانی تاسیس شد که حقوق و آزادیهای نسبتا گستردهتری در قانون اساسی در سال 1961 برای دفاع از حق کارگران برای چانه زنی جمعی و اعتصاب و جنبشهای انقلابی و سوسیالیستی در عرصه سیاسی به رسمیت شناخته شد. دیسک در سال 1967 با شرکت نمایندگانی از اتحادیههای مختلف تاسیس شد همه این اتحادیهها تا آن زمان وابسته به “ترک ایش” بودند، به جز Gida-İş که مستقل بود.
دیسک یکی از چهار مرکز عمده اتحادیههای کارگری ملی در ترکیه است و به عنوان یک اتحادیه منشعب از کنفدراسیون اتحادیههای کارگری ترکیه تاسیس شد و بیش از 327.000 عضو دارد و به کنفدراسیون اتحادیه کارگری بینالمللی و کنفدراسیون اتحادیههای کارگری اروپا وابسته است. در واقع، به جز یک نفر، بقیه بنیانگذاران از بنیانگذاران حزب کارگران سوسیالیست ترکیه در سال 1961 بودند.
اولین گردهمایی دیسک کمپین «جنگ علیه گرسنگی» در استانبول در تاریخ 15 ژوئن سال 1967بود. توسط سازمانهای دانشجویی و با هدف ایجاد یک صندوق همبستگی به کمک اتحادیههای کارگری بزرگتر بود و قطعنامهای در این متینگ و کنگره برای حمایت از اتحادیههای کوچکتر تصویب کردند. در سال 1967، شش اتحادیه (Turizm-İş, Kimya-İş, Bank-İş, EMSIS, TADSIS, Gaziantep Tekstil)، به اتحادیه دیسک ملحق شدند،که در مجموع تعداد اعضای آن به 65 هزار و هفتصد و سی رسید.
در سال 1970 حزب عدالت (AP) و حزب جمهوری خواه خلق (CHP) پیشنویس قانونی را به پارلمان ارائه کردند که وجود هر گونه کنفدراسیون به غیر از “ترک ایش”، را به خطر میانداخت. هیات مدیره دیسک در 3 ژوئن 1970 تصمیم به تشکیل کمیتههای مقاومت مطابق با حق مقاومت در قانون اساسی گرفت. از مارچ تا 15 ژوئن، 16 تن ازکارگران شاغل که توسط دیسک سازماندهی شده بودند، کار را متوقف و از کارخانه خارج شدند. با اعلام حکومت نظامی در استانبول در شب 16 ژوئن این عمل به پایان رسید. رهبران دیسک و تعداد زیادی از کارگران دستگیر و در دادگاه نظامی محاکمه شدند.
کنفدراسیون تا پایان سال 1972 تعداد 88 هزار ششصدوپنجاه عضو داشت. بعد از کودتای نظامی مارچ 1971 رهبران دیسک دستگیر شدند و فعالیت کنفدراسیون به طور قابل توجهی کند شد، اما به خاطر فعالیت بقیه اتحادیههای عضو روز به روز به تعداد اعضای آن اضافه شد و در سال 1973 تعداد کارگران عضو آن به 270 هزار نفر رسید. در دوره پس از کنگره پنجم در 23-24 ماه می1975هر روز محبوبیت دیسک افزایش یافت.
اول ماه مه 1977 تظاهرات سازماندهی شده توسط دیسک حتی بزرگتر از سال قبل بود، اما این تظاهرات صلحآمیز با یک حمام خون به پایان رسید و افراد ناشناس به روی جمعیت راه پیمایی کننده آتش گشود و 35 نفر کشته شدند.
در سال 1978 دیسک به مناسبت اول ماه مه دوباره در میدان تقسیم تجمعاتی را سازماندهی کرد و به رغم حوادث خونین سال گذشته تجمعی بسیار عظیمی بوجود آمد. در سال 1979 حکومت نظامی دراستانبول گسترش یافته بود و جشن اول مه ماه در ازمیر برگزار شد، در حالی که در سال 1980 جشن کاملا ممنوع اعلام شد. در 22 ژوئیه 1980، بنیانگذار دیسک در مقابل خانهاش در استانبول کشته شد. دادستان عمومی ادعا کرد که شبه نظامیان جناح راست اقدام به قتل کردهاند، اما به عاملان قتل در دسامبر 2010 به علت گذشت زمان، حکم بسیار کمی داده شد.
بعد از کودتای نظامی 1980 به شدت فعالیتهای اتحادیهای محدود شد و دولت نظامی چانهزنی جمعی را تا ماه مه سال 1984 ممنوع کرد. پس از12 سپتامبر 1980 شورای امنیت ملی فعالیتهای دیسک و اتحادیههای وابسته به آن را به حالت تعلیق درآورد. داراییهای آنها مصادره و تحت اختیار دولت قرار داده شد. 52 نفر از رهبران دیسک بازداشت و محاکمه شدند و برای آنها تقاضای مجازات اعدام کردند. اتهام آنها «اقدام به تخریب حکومت قانون اساسی» بود.. در سال 1986 دادگاه نظامی 1.477 نفر از اعضای دیسک را محاکمه کرد. دادگاه 264 نفر از اعضای اتحادیههای کارگری را به احکام بین پنج سال و شش ماه تا 15 سال و هشت ماه زندان محکوم کرد. حکم ممنوعیت دیسک به دادگاه تجدید نظر رفت و در سال 1991 دادگاه نظامی دیوانعالی کشور این حکم را ملغی کرد و رهبران اتحادیه تبرئه شدند و پس از یک دوره 12 ساله دیسک قادر به ادامه فعالیت خود شد.
هشتمین مجمع عمومی دیسک در 19-22 ژانویه 1992 برگزار شد. تا سال 1994 دیسک 16 وابسته و 14شاخه داشت که 10 درصد از کارگران در آن عضو بودند. در حال حاضر 25 اتحادیه عضو دیسک هستند با 330 هزارعضو، دیسک دارای 11 دفتر نمایندگی در بلژیک (دفتر نمایندگی اروپا)، آنکارا، آدانا، ازمیر، بورسا، آنتالیا، ادرنه، دیاربکر، سامسون، ایزمیت و غازی عینتاب است. (*)
به طور کلی میتوان گفت که در «دیسک» اتحادیههای سوسیال دموکرات و لیبرال و ملی وجود دارد. این تشکل فعالیتهای سازمانی منحصر به فردی در صنعت نساجی ترکیه دارد. همچنین با دو شرکت خارجی کرهای و بلژیکی نیز درحال بستن قرارداد دسته جمعی هستند و در برخی دیگر از شرکتها نیز این کنفدراسیون فعال است.
بورسا یکی دیگر از مناطق بزرگ نساجی ترکیه است. بزرگترین بخش نساجی در بورسا 38درصد از اقتصاد ترکیه و 25 درصد از نیروی کار را در خود دارد. در این منطقه نیز این کنفدراسیون (دیسک) توافقنامههای جمعی دارند که 850 کارگر را پوشش میدهد که یکی از شرکتهای طرف بریتانیایی است. در سال 2001، ترکیه با یک بحران بزرگ اقتصادی مواجه شد و به ویژه در بخش نساجی، شرکتهای نساجی نمیتوانستند با محصولات وارداتی چین، پاکستان و اندونزی رقابت کنند و این سبب شد که اتحادیههای کارگری در این بخش عقبنشینی کنند. در نتیجه کارگران این بخش از امتیازات بسیاری محروم شدند.
تشکیل اتحادیه در این منطقه مخفیانه انجام میشود و زمانی که کارفرما مطلع میشود کارگران مجبور به استعفا میشوند و تبلیغات شدیدی علیه اتحادیهها وجود دارد.
دیسک در ای تی یو سی و کنفدراسیون اتحادیههای کارگری اروپا عضو است.
در جریان مذاکرات اتحادیه اروپا و ترکیه مصاحبهای با مشاور و مدیر روابط بینالملل، کنفدراسیون دیسک«، انجام شد. این مصاحبه میتواند تا حدودی رویکردهای این کنفدراسیون را نشان دهد:
وی در تعریف رابطه بین حقوق کارگران و دموکراسی چنین میگوید:
دموکراسی سیستمی است که در آن تمام بخشهای جامعه میتوانند خود را نشان دهند. در یک دموکراسی توسعه یافته، نمایندگی گروه محروم از جمله کارگران مهم است. مردم از ریشههای مختلف قومی، جنسی، مذهبی، ارزشها و خواستههایشان را در جنبشهای کارگری به اشتراک میگذارند. به همین دلیل، توجه به حقوق کارگران برای دموکراسی بسیار مهم است.
حقوق کارگران و دموکراسی مکمل هماند. اگر کارگران به حقوق خود دست یابند، دموکراسی میتواند موفق و تثبیت شود. وی موفقترین استراتژی و تاکتیک «دیسک» را برای ترویج حقوق کارگران، اطلاعرسانی عمومی حقوق کارگران و تظاهرات عنوان میکند. همین طور همبستگی بینالمللی را به ویژه در پاسخ به شرکتهای چند ملیتی، یک تاکتیک جدید و مهم میداند و میگوید که «دیسک» برای این اعمال بر کارگران تکیه میکند.
از وی سوال شد که نقش «دیسک» در جنبش کارگری چگونه با محیط در حال تغییر سیاسی تکامل یافته است؟ وی این گونه پاسخ داد: در ترکیه همه دولتها، از جمله حزب عدالت و توسعه (AKP) سیاستهای نئولیبرالی را اجرا کردهاند. مبارزات «دیسک» در مقابله با سیاستهای نئولیبرالی است. این سیاستها حقوق اجتماعی را تضعیف میکند. هر چند ممکن است تاثیر فعلی این سیاست در امنیت اجتماعی، مراقبتهای بهداشتی، آموزش و پرورش و قانون کار تا حدی دیده شود.
«دیسک» بزرگترین چالش فعلی جنبش کارگری در ترکیه را خصوصیسازی سیستم مراقبتهای بهداشتی، تضعیف شرایط کاری کارمندان دولتی، بیکاری، نبود، ایمنی کار و عدم رعایت حق آزادانه سازماندهی به صورت جمعی، حق اعتصاب، و حقوق مهم کار مطابق با استانداردهای سازمان بینالمللی کار میداند. از نظر «دیسک» جنبش کارگری تنها در صورتی میتواند خود را با شرایط جدید کاری و توهینآمیز نئولیبرالی تطبیق دهد که بتواند شیوه سازماندهی و ساختار سازمانی و روشهای فعالیتش را تغییر دهد و معتقد است جنبشهای کارگری سنتی در این زمینه چندان موفق نیستند.
در اصول «دیسک«، ایجاد یک جنبش کارگری بینالمللی واقعی برای بهبود حقوق کار ضروری شمرده شده و «دیسک«مبارزهی صنفی را برای رسیدن به حقوق کامل کارگران کافی نمیداند و معتقد است که مبارزه سیاسی آن را تکمیل میکند و کارگران باید از تمام حقوق دموکراتیک برخوردار شوند.
کنفدراسیون اتحادیههای کارگری بخش عمومی» (KESK)KESKIN AGENCY
اتحادیه خدمات عمومی در سال 1992 تاسیس شد. در نوامبر 1995 با حضور 500 نماینده از 28 اتحادیه در آنکارا » کنفدراسیون کارمندان دولتی اتحادیههای کارگری «کَسک» تاسیس شد. و در اوت سال 1996 در مجمع عمومی عادی خود تصمیم گرفت تا از ICFTU و ETUC درخواست عضویت نمایند.
در اساسنامه این کنفدراسیون آمده است که : “کَسک” معتقد به مبارزه برای دموکراسی و آزادیبخشی از طریق گسترش آگاهی در جنبش اتحادیههای کارگری است و معتقد است که در اعلامیه جهانی حقوق بشر و قوانین بینالمللی، اسناد و قراردادهای ناشی از آنها امکان تحقق بخشیدن به آزادی و حقوق کامل«، وجود دارد. این اتحادیه مخالف جنگ و طرفدار صلح پایدار از طریق مقابله با حکومتهای سرکوبگر فاشیسم، امپریالیسم، نژادپرستی و شوونیسم و مبارزهی مشترک برای ایجاد رسیدن به صلح، آزادی، برابری و عدالت است.
معتقد به همبستگی بینالمللی کارگران و ایجاد اتحادیههای آزاد کارگری است. چانهزنی جمعی و اعتصاب را از حقوق همه کارگران برای تامین امنیت شغلی، بهبود شرایط فیزیکی کار و نظارت به منظور کاهش حوادث شغلی و پیشگیری از بیماریهای شغلی، گسترش بیمه و … میداند. توجه به مسایل زیست محیطی و حفاظت از محیط زیست تاریخی و فرهنگی در فرایند تولید یکی دیگر از اهداف این اتحادیه است. معتقد است که کارگران باید در فرآیند تولید کالا و خدمات، اداری و غیره مشارکت داشته باشند و در تمام مراحل، ارائه کنترل کارگری سبب بهبود روند تولید و ایجاد ثروت اجتماعی میشود و معتقد است که توزیع آن به نفع زحمتکشان باید باشد.
معتقد به برابری و آزادی ملتها است و برای آن تلاش می کند. در زمینه روابط درونی معتقد به مشارکت فعال تمام اعضای اتحادیه بر اساس سانترالیسم دموکراتیک است.
«مخالف هر گونه تبعیض جنسی، مذهبی، قومی و نژادی و سنی است. مجمع عمومی بالاترین ارگان تصمیمگیری است که هر 2 سال تشکیل میشود. تعداد نمایندگان در مجمععمومی 500 نفراست. کمیته اجرایی مرکزی 11 نفر است که توسط مجمععمومی انتخاب میشوند و شامل رئیس، دبیر کل، مسئول امور مالی، تشکیلات، آموزش، حقوق بشر و محیط زیست، دبیر روابط بینالملل، روابط عمومی، قراردادهای دستهجمعی، دبیر حقوقی و مسئول امور زنان میباشند.
این اتحادیه در زمینه آموزش با اتحادیههای بینالمللی همکاری نزدیکی دارد. به خصوص با اتحادیههای نروژ، المان و سوئد. در شهرهای مختلف از سال 1990 تا 1996 حداقل 36 کارگاه آموزشی در زمینه حقوق کار و… برگزار کرده است.
این اتحادیه در فراخوانی به اعضا روز 18 اوریل خواستار اعتراض ملی برای تضمین حق قرار داد دستهجمعی شد که در روند مذاکرات از طرف دولت رعایت نمیشد. در تاریخ 13 اوریل 1996 دولت ترکیه اعتصاب کارگران بخش عمومی را ممنوع اعلام کرد و در تاریخ 18 اوریل اعضای هیئت مدیره سندیکا توبیخ شدند. این اعتراضات تا ماهها ادامه داشت و با اعتراض گستردهی کارمندان دولت در استانبول در 8 ژوئن برگزار شد. پلیس به مردم اعتراضی حمله کرده و بیش از دو هزار نفر بازداشت شدند. این بازداشت انعکاس گستردهای در افکارعمومی ترکیه و جهان داشت.
این پرونده به پارلمان اروپا هم کشیده شد و از سال 2000 تا سال 2008 بررسی آن طول کشید و هشت قاضی در دادگاه دولت ترکیه را برای رعایت نکردن ماده یازده، حقوق آزاد پایهای محکوم کردند. این پرونده از جانب دولت ترکیه پیگیری نشد و در 12 آوریل 2009 در پارلمان اروپا بسته شد و دولت ترکیه خسارت وارده را به اتحادیه پرداخت کرد.
جنبش کارگران انقلابی (DIH)
در سالهای اخیر تشکلهای کارگری دیگری نیز در ترکیه تشکیل شده است، از جمله میتوان به جنبش کارگران انقلابی (DIH) اشاره کرد. دیای اچ یا جنبش انقلابی کارگران ترکیه در اواخر سال 2012 با شعار اشغال، استقلال و خودگردانی مدیریتی بنیان گذاشته شد. عملکرد این نهاد را میتوان در اشغال چندین کارخانه مانند کازوف، گریف، زنتیوا، فنیش، موداساکس، رنو و شیشچم تاپکاپی دید. آنان اشغال را زیربنای اقتصاد مشارکتی میدانند که معتقدند که کارگران میتوانند در ساختار تولید شرکت کنند و مزد و سود یکسان بگیرند. (1)
این جنبش بیشتر گرایشاتی را نمایندگی میکند که معتقدند در شرایط موجود جنبش اتحادیهای توان گرفتن امتیازات بیشتر را ندارد و کارگران باید علیه سیاستهای نئولیبرالی متشکل شده و فعالیت کنند.
به طور نمونه کارگاه ولیدی کازوف در تاریخ 27 فوریه 2013، چهار کارگر خود را بدون پرداخت مزایا و حقوق عقب افتاده اخراج کرد. کارگران تولیدی کازوف از تاریخ 28 ژوئن این کارگاه را اشغال کرده و خود به تولید پرداختند که تا به امروز این تولیدی به کارش ادامه میدهد. (2)
شعار اصلی جنبش کارگران انقلابی این جملهی معروف گرامشی است که میگوید هژمونی در کارخانه متولد میشود. این نگاه و فعالیت بعد از بحران مالی 2008 گستردهتر شده است. نمیتوان تاثیر بهار عربی را بر این جنبش نادیده گرفت. (3)
منابع و زیرنویسها:
*اتحادیههای کارگری زیرمجموعه دیسک:
Turkish name |
Sector |
Chair |
Gıda-İş |
nutrition |
Celal Ovat |
Basın-İş |
press |
Mustafa Yamak |
Birleşik Metal-İş |
metal |
Adnan Serdaroğlu |
Dev Maden-Sen |
mine workers |
Tayfun Görgün |
Dev Sağlık-İş |
health |
Arzu Çerkezoğlu |
Dev Turizm-İş |
tourism |
Mustafa Safvet Yahyaoğlu |
Devrimci Yapı-İş |
construction |
Dursun Açıkbaş |
Emekli-Sen |
pensioners |
Veli Beysülen |
Enerji-Sen |
energy |
Ali Duman |
Bank-Sen |
banks |
Önder Atay |
Cam Keramik-İş |
glass-pottery |
Mehmet Turp |
Tümka-İş |
paper |
Ergün Tavşanoğlu |
Lastik-İş |
petrol, chemical, tires |
Abdullah Karacan |
Limter-İş |
shipyards |
Kamber Saygılı |
Nakliyat-İş |
transport |
Ali Rıza Küçükosmanoğlu |
Sine-Sen |
film |
Zafer Ayden |
Sosyal-İş |
social |
Metin Ebetürk |
Tekstil |
textile |
Rıdvan Budak |
Genel-İş |
general |
Erol Ekici |
1_ Kazova, Greif, Zentiva, Feniş, Moda Socks Factory, Renault, and Şişecam Topkapı
3- http://www.globalresearch.ca/workplace-occupations-in-turkey-response-to-
neoliberal-authoritarian-rule/5378667
قتل عام کارگران ترکیه در اول ماه مه 1977 میدان تقسیم استانبول