پرش به محتوا

شیوخ خلیج فارس در لیبی با یکدیگر می جنگند

پیاده نظام آنها افراط گرایان اسلامی اند

شیوخ خلیج فارس

در لیبی با یکدیگر می جنگند

اشپیگل آنلاین – ترجمه و تدوین رضا نافعی

منتشر شده در آينده ما


قطر از اسلامگرایان در تریپولی پایتخت لیبی حمایت می کند، امارات عربی آنها را بمباران می کند،. آتش جنگ نیابتی امیران خودکامه عرب در لیبی شعله ور است.

همه چیز آرام بود. شبه نظامیان اسلامی خود را آماده تسخیر فرودگاه تریپولی می کردند که ناگهان جت هائی ناشناس در آسمان روشن مغرب پدید آمدند و آنها را به زیر بمباران گرفتند. روز ها گذشت ومعلوم نشد جت های بمب افکن از کجا آمده بودند و با کدام فرمان آنها را فرستاده بود. تا این که بالاخره ماموران عالیرتبه آمریکائی پرده از راز برداشتند و به «نیویورک تایمز» خبر دادند که طبق اطلاعاتی که آمریکا دارد حمله هوائی اسرار آمیز از سوی امارات متحده عربی صورت گرفته است. البته با حمایت مصر. هواپیماها از پایگاههائ مصری اجازه پرواز گرفته بودند. حتی کارشناسان ویژه امارات از مرز مصر گذشته به پایگاه مهم افراطگرایان در لیبی رخنه کرده بودند.

این زد و خورد ها و بمباران نقطه اوج کشمکش های برای گسترش نفوذ بود، نقطه اوج چالش میان امیر 66 ساله ابوظبی، خلیفه بن سعید آل نحیان، پرزیدنت امارات متحده عربی و امیر 34 ساله قطر «تمیم بن حامد الثانی» . آشوب کشورهای مصر، سوریه و عراق را فلج کرده است. امارات کوچک ولی ثروتمند عرب این وضعیت را شانسی برای گسترش نفوذ خود می دانند، از طریق بر سرکار آوردن گروههائی که با آنها در لیبی در ارتباط هستند.

قطر از آغاز شورش ها در سال 2011 به حمایت از شبه نظامیان اسلامی پرداخت. امید این امیر نشین کوچک آنست که اگر نیروهای همپیمانش بر تریپولی و لیبی مسلط گردند لیبی به مقام یک بازیگر سیاسی در منطقه ارتقاء یابد. هنوز سه سال از مرگ قذافی نگذشته لیبی در آستانه تکه تکه شدن قرار گرفته است. چندین گروه زورمدار پیروان خود را علیه گروه دیگر تحریک می کنند .

بی ثباتی فزاینده، همسایگان لیبی را نگران ساخته است. بویژه عربستان سعودی و امارات متحده عصبی هستند – افراط گرایان در سراسر منطقه خلیج فارس حکومت حودکامگان عرب را مطرود می دانند.

اما قطر در پی همراه ساختن افراط گرایان با خود است. در دوحه یک گروه سلفی تحت رهبری یوسف الکرداوی که یک عالم مذهبی افراط گراست تشکیل گردیده است. این رهبر سلفی امکان دارد از طریق تلویزیون الجزیره نظرات خود را در منطقه پخش کند.

امارات متحده عربی هوادار سنی های ملایم است که کاری بکار سیاست ندارند. در ماه ژوئیه در ابوظبی » شورای معمران اسلامی » به ریاست مفتی اعظم الازهر، که یکی از علمای طراز اول مسلمانان سنی است، برپاشد. وظیفه این شورای تازه تاسیس آنست که در برابر افراط گرائی و سلفی ها بایستد.

رقابت امارات بر سراسر منطقه مسلط است

امیر قطر و امیر ابوظبی فقط در لیبی در برابر یکدیگر قرار نگرفته اند ، آنها از مدت ها پیش درسراسر منطقه رو در روی هم ایستاده اند، عربستان هم اغلب جانبدار امارات است.

مصر: امارات و عربستان با اعتبارات چند میلیاردی از دولت نظامی مصر حمایت می کنند . در مقابل انتظار دارند که دولت نظامی مصر ثبات را حفظ، امنیت سرمایه گذاری های آنها را تضمین کند و در پروژه های اقتصادی تازه امتیازاتی به آنها بدهد. اما قطر و ترکیه جانب اخوان المسلمین را گرفتند : که کمتر از
یک سال حکومت کرد. قدرتمداران تازه در مصر میانه خوبی با قطر و ترکیه ندارند.

سوریه: قطر در سوریه مناسبات خوبی با جبهه النصر که از شعبات القاعده است دارد. امارات و عربستان نیز با آن مخالفان اسد که چندان رادیکال نیستند ارتباط دارند. رقابت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در سوریه یکی از علل افتراق مخالفان اسد است.

عراق: مقامات قطر و عربستان متقابلا یکدیگر را مسئول رشد شبه نظامیان «دولت اسلامی» ( داعش) می دانند. قطر مناسبات خوبی با حماس دارد. خالد مشعل رهبر حماس در قطر زندگی می کند. عربستان و امارات حماس را متحد اخوان المسلمین می دانند. و در مقابل حملات اسرائیل به غزه سکوت کردند.

عربستان سعودی که مهمترین کشورعربی در حوزه خلیج فارس است، در بهار سال جاری در صدد بر آمد تا برای قطر تعیین تکلیف کند، که بی نتیجه بود، به در گیر ی صریح انجامید و سبب گشت تا کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده و بحرین سفرای خود را از قطر فرا خواندند. بنظر می رسد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس می خواهند به زوروزی با یکدیگر ادامه دهند.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: