قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر از رشد اعتياد دانش آموزان خبر داد
«شيشهبازي» در مدارس
گروه جامعه– بحث مصرف مواد مخدر در مدارس، از آن دسته مسائلی است که سالهاست آهسته و زیر پوستی مثل بسیاری دیگر از آسیبهای اجتماعی راه خود را باز ميکند و پیش ميرود، بی آنکه به طور جدی به آن توجه شده و پیگیری شده باشد. در سال هایی که ما پشت نیمکتهای مدارس مينشستیم، بودند دانش آموزانی که ميدانستیم مصرف کننده هستند اما تعدادشان آن قدر نبود که این موضوع را برایمان عادی کند. طوری نگاهشان ميکردیم انگار که از مریخ فرود آمده باشند و رازشان هم که از پرده بیرون ميشد، دلهره رفتار اولیای مدرسه و خانواده با دانش آموز بخت برگشته به جان ما هم ميافتاد. این روزها اما سرعت رشد دانش آموزان مصرف کننده مواد مخدر به شدت بالا رفته. این آسیب اجتماعی طی یک دهه ای که گذشت از شکل آهسته و زیرپوستی خود بیرون آمد، رفته رفته سرعت یافت و حالا در حال تاختن است. حالا دیگر به دانش آموزان مصرف کننده به چشم موجود فضایی نگاه نمی کنند. دانشگاهها نیز اگر وضعیت بدتری از مدارس نداشته باشند بهتر نیستند. سیل دانشجویان و دانشآموزانی که آلوده به موادمخدر هستند رو به فزونی است. عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس سال گذشته اعلام کرد که شیوع تقریبی موادمخدر در مدارس تهران به بیش از 5/2 درصد رسیده. هم چنین به گفته جواد هروی میتوان این خطر را احساس کرد که از 4تا 5میلیون دانشجویی که در سطح کشور در حال تحصیل هستند، در سالهای آتی 2میلیون نفر از آنها موادمخدر مصرف کنند. روز گذشته نیز قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر هشدار داده که طبق آمار شیوع شناسی سال 90، چهار دهم درصد دانشآموزان مدارس، حداقل یکبار مصرف شیشه را تجربه کردهاند و 1.1 درصد آنها نیز قرص اکستازی مصرف ميکنند. جزینی اعلام کرده که اغلب این دانش آموزان در سن 16 تا 17 سالگی هستند و بیشترین مصرف آنها مربوط به شب امتحان است.
بیشترین مصرف دانش آموزان، شبهای امتحان
بحث موادمخدر در مدارس و دانشگاهها همواره از جمله مسائلی بوده که اگر نخواهیم بگوییم مسئولان در قبال آن سکوت کرده اند، ميتوانیم بگوییم آن طور که مسئولیت ایجاب ميکند به آن نپرداخته اند و اغلب سعی بر این بوده که آمارها و نگرانیهای حاصل از آن به سطح جامعه رسوخ نکند. این در حالی است که تمهیدات لازم هم برای رفع و کنترل این مهم اتخاذ نشده! پس از مدتها نخستین بار است که ستاد مبارزه با مواد مخدر به اعلام آمارهای علنی در این خصوص پرداخته. قائممقام دبیر کل این ستاد در حالی که اولویت امسال ستاد مبارزه با مواد مخدر را اجتماعی کردن این موضوع و مقابله با کاهش بازار جرم اعلام کرده گفته که بیشترین مصرف دانشآموزان در شبهای امتحان است، چنانچه در این شبها بیشترین آمار تهوع، بیهوشی و سکتههای مغزی و قلبی مربوط به نوجوانان محصل گزارش شده است. به گفته جزینی میزان خطرپذیری دانشآموزان از 0.5 درصد به یک درصد افزایش یافته است. به همین نسبت شیوع مصرف مواد محرک در بین دانشجویان نیز بالاتر رفته، چنانچه مصرف حشیش، تریاک، هروئین، ال اس دی و شیشه در بین دانشجویان به خصوص در منازل مجردی، در حال حاضر یکی از آسیبهای مهم این حوزه محسوب میشود. وی اظهار داشته که مصرف قرصهای روانگردان جدید در بین دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر گزارش بالاتری را نشان میدهد.
مرگ 2هزار و 858 معتاد، سال گذشته
2هزار و 858 معتاد سال گذشته فوت کرده اند. این آمار رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر از مرگ و میر معتادان در سال92 است که به گفته جزینی، نسبت به آمار 3 هزار و 56 نفری سال 91 کاهش مرگومیر معتادان را نشان ميدهد، هرچند که هم چنان شاهد مرگ روزانه به طور متوسط 10 معتاد در کشور هستیم. وی اظهار داشته که دولت اعتباری را برای بیمه معتادان به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی داده اما اقدامات خوبی در این زمینه صورت نگرفته و ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنان پیگیر بیمه معتادان است. قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره اقداماتی که ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه درمان و حمایتهای اجتماعی در سال 92 انجام داده، گفت: «پذیرش و تحت درمان و کاهش آسیب قرار دادن بیش از 760 هزار نفر از سوی مصرف کنندگان مواد مخدر در بیش از 5هزار و 952 مرکز درمان و کاهش آسیب، پوشش برنامههای حرفه آموزی و کسب مهارت برای 40 هزار معتاد بهبود یافته، ایجاد اشتغال برای هزار معتاد بهبود یافته، جمع آوری و نگهداری و درمان 20 هزار و 525 نفر از معتادان متجاهر(معتادانی که از ظاهرشان میتوان پی به اعتیادشان برد) از 18 مرکز، تهیه و تدوین سند جامع درمان و حمایتهای اجتماعی، فعال سازی مراکز نگهداری درمان و کاهش آسیب ماده 16 استان تهران ، تهیه و تدوین بسته اجرایی بیمه خدمات درمانی اعتیاد و ارسال آن به وزارت تعاون و همچنین راه اندازی کارگروههای کاهش آسیب، از اقدامات حوزه درمان ستاد در سال گذشته بوده است.» در حوزه کاهش عرضه مواد مخدر و روانگردانها نیز کشف 11 میلیون و 700 هزار و 701 عدد قرص و آمپول روانگردان از اقدامات موثر ستاد مبارزه با مواد مخدر بوده است. وی همچنین از شناسایی 4هزار نقطه آلوده در سال گذشته در سطح کشور خبر داد و گفت: «در بیشتر این مراکز معمولا رد و بدل شدن مواد مخدر صورت میگرفت که برخی از این نقاط پاکسازی شده و مابقی نیز در دستور کار است تا به شرایط پیش از آلودگی بازگردد.» همچنین از مجامع بینالمللی خواسته شده تا بحث کشت تریاک در افغانستان را تحت کنترل دربیاورند چرا که در حال حاضر 209 هزار هکتار از مزارع این کشور تحت کشت تریاک قرار دارد.
اردوگاه زندانیان مواد مخدر؟
وجود 99 هزار زندانی با جرایم مواد مخدر که معادل 45 درصد میانگین موجودی زندانیان است، خبر دیگری است که قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر داده. او گفته که این زندانیان باید از سایرین جدا شده و در اردوگاهها با شرایط سخت نگهداری شوند! تکمیل و تجهیز هفت اردوگاه زندانیان مواد مخدر از جمله در استانهای اصفهان، تهران، خراسان رضوی، کرمان، سیستان و بلوچستان، گلستان و خوزستان از جمله برنامههای ستاد در این راستاست. وی بر جداسازی زندانها به عنوان یکی از مهمترین برنامههای ستاد در سال جاری تاکید کرد و گفت: مقرر شده زندانیان جرایم مواد مخدر به این اردوگاهها با شرایط سخت انتقال داده شوند. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر حذف اعدام برای مجرمین مواد مخدر در محافل بینالمللی، گفت: عدم اعدام مجرمین مواد مخدر اقدام کاملا غلطی است. جمهوری اسلامی ایران نظر خود را به طور مشخص در این اجلاس اعلام کرده. ما معتقدیم عدم اعدام مجرمین مواد مخدر اقدام کاملا غلطی است و مطالب مشخصی را در کمیسیونهای مختلف ارائه دادیم. همچنین به گفته وی ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد راه اندازی اتاقهای تزریق و ارائه هروئین خالص به معتادان در حال حاضر برنامه ای ندارد.
برخورد با قرصهای لاغری، وظیفه وزارت بهداشت
در این نشست خبری هم چنین درباره مرگ 3تن از شهروندان بر اثر مصرف قرصهای لاغری که از شبکههای ماهواره ای تبلیغ ميشوند صحبت به میان آمد. جزینی درباره تبلیغ قرصهای محرک از طریق این شبکهها گفت: « برخورد با تبلیغ و توزیع قرصهای لاغری وظیفه وزارت بهداشت است. تنها برنامهای که ستاد میتواند در این زمینه انجام دهد آگاه سازی جامعه هدف است. ضمن آنکه با وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش نیز مذاکراتی صورت گرفته تا هشدارهای لازم را در این خصوص به دانشجویان و دانش آموزان ارائه دهند.» به گفته وی روانگردانها عموما با اسامی مختلف و جدید تبلیغ میشوند، برای نمونه در استان فارس مخدری عنوان شد که بعدها مشخص شد همان ال اس دی است.
- چهار دهم درصد دانش آموزان حداقل یکبار مصرف شیشه را تجربه کرده و 1.1 درصد نیز قرص اکستازی مصرف ميکنند.
- مصرف قرصهای روانگردان جدید در بین دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر بیشتر است.
- 99 هزار زندانی با جرائم مواد مخدر وجود دارد که معادل 45 درصد میانگین موجودی زندانیان است.
- برخورد با تبلیغ و توزیع قرصهای لاغری وظیفه وزارت بهداشت است.