عربستان آماده جنگ بزرگ شیعه- سنی درمنطقه می شود
یونگه ولت
ترجمه رضا نافعی
بر اساس گزارش بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی (واشنگتن) گویا عربستان در صدد است یک ارتش مزدور ایجاد کند. قرار است این گروه متشکل از 50 هزار نفر باشد که با کمک پاکستان برپا گردد و آموزش ببیند.
در گزارش «یزید سایق» کارشناس امور سیاسی گفته شده است که گویا وظیفه این ارتش ساقط کردن بشار اسد است. ادعا می شود که این اطلاعات مستقیما از دربار عربستان سعودی کسب شده است. این گزارش با نوشته «داوید کِنِر» کارشناس امور خاور نزدیک در سایت اینترنتی مجله «فارن پالیسی» همسان است. در آن مقاله تصریح شده که شبکه حامی نقشه عربستان ترکیبی است از دولت های اردن، امارات متحده عربی و فرانسه.
قرار است این نیروی مداخله جوی عربستان در مرحله نخست دارای دو تیپ (بریگاد) 5 هزار نفری باشد. آنچه هنوز روشن نیست این است که آیا این تصمیم به مرحله اجرا نیز رسیده است یا نه. بنا به گفته سیاق آنچه عربستان را به اتخاذ این تصمیم برانگیخته اختلاف ریاض و واشنگتن بر سر سیاستی است که آمریکا در مورد سوریه اجرا کرد. عربستان توقع داشت که آمریکا در سوریه مداخله نظامی کند، اما آمریکا به از بین رفتن سلاح های شیمیائی و تعطیل موسسات تولید آن در سوریه اکتفا کرد. افزون بر این، عربستان از نزدیک شدن آمریکا به ایران نیز خشمگین است. با این همه آمریکا هنوز هم مهمترین فروشنده اسلحه به منطقه خلیج فارس است. عربستان در سالهای اخیر 3،3 میلیارد سلاح از اروپا خریداری کرده است. بهترین معامله نصیب فرانسوی ها شده که توانسته اند بیش از دو میلیارد یورو اسلحه بفروشند، ایتالیا با فروش 435 میلیون یورو در مرتبه دوم قرار دارد، انگستان با 328 میلیون یورو مقام سوم را دارد و پس از آن آلمان است که کل فروشش به 152 میلیارد یورو بالغ گشته است.این ارقام مربوط به سال 2010 است. در دوسال گذشته صدور اسلحه اروپائی به عربستان، قطر و امارات افزایش قابل ملاحظه داشته است.
رنگ آمیزی مذهبی
عربستان در کنار قطر مهم ترین حامی گروه های مسلح علیه پرزیدنت اسد و رهبری اوست. گزارشگران نیویورک تایمز یک سال تمام ( ژانویه 2012 تا مارس 2013) در پی شناخت راههای ارسال اسلحه از ریاض به دوحه بودند. بخش عمده محمولات ارسالی نخست به فرودگاه های ترکیه و از آنجا از طریق راههای زمینی به سوریه فرستاده شده اند. ریاض مقادیر زیادی سلاح از کوروآسی خریداری کرده و از آنجا از طریق عمان به شورشیان رسانده است. همین چندروز پیش جورج مالبورونت خبرنگار فیگارو گزارش داد که رساندن سلاح بدست شورشیان سوریه بدون موافقت آمریکا نمی تواند صورت گیرد. مالبرونت نوشت: » کلید در دست آمریکائی هاست «. ماموران سیا، سازمان اطلاعاتی آمریکا، دست در دست اعضای ارتش آزاد سوریه و افسران اطلاعاتی اردن همراه کاروان اتومبیل های حامل اسلحه هستند، که از بالا نیز زیر نظر هواپیماهای بی سرنشین از اردن قرار دارند.» در پس پرده سعودی ها مسئول تامین هزینه سلاحها و رساندن آن از اروپای شرقی به اردن هستند «. فقط در سال 2013، 600 تن سلاح، از این راه بدست شورشیان رسانده شده است.
چالش میان عربستان سعودی و سوریه تاریخی طولانی دارد. صد سال پیش، پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی، عربستان روی بسوی غرب، یعنی آمریکا آورد، و بعد ها استراتژی نهضت مقاومت فلسطین علیه اسرائیل را نیز پذیرفت. سوریه پس از جنگ جهانی اول علیه فرانسه که قیمومیت ( سرپرستی) سوریه به آن داده شده بود، دست به مقاومت ضد ( تا سال 1946). پس از آن سوریه نقش دژ نهضت مقاومت فلسطین را، در برابر اسرائیل بعهده گرفت، که بناحق سرزمین فلسطین را غصب کرده بود. در سال 2003 آمریکا از سوریه خواست تا در جنگ با عراق سهیم گردد و یا دست کم جاده های خود را برای عبور سپاهیان آمریکا در اختیار بگذارد و حق پرواز از آسمان سوریه را به آمریکا بدهد و همچنین خاک خود را برای عقب نشینی احتمالی سربازان آمریکائی در اختیار بگذارد. بشار اسد به پذیرفتن هیچ یک از این خواست ها تن در نداد. سوریه و عربستان از سال 2011 سرنگونی های قدرت در تونس و لیبی و بویژه در مصر را نظاره می کردند و به آن ها ظنین بودند. البته عربستان خود مدت ها پیش نقشه ای برای سست کردن ثبات در سوریه ریخته بود که با نخستین آشوب در درعا آن را بکار اندخت. در آغاز ناظران حدس می زدند که در پس نقشه های عربستان علائق اقتصادی خوابیده است اما امروز جنگ رنگ کاملا مذهبی بخود گرفته است. آتش افروزان سلفی امکان دارند از طریق ماهواره و تلویزیون سخنرانی های تحریک آمیز خود را در سوریه پخش کنند و خواستار ساقط کردن اسد و علوی ها گردند و آنها را کافر اعلام می کنند. اسد علوی است همسرش سنی است و سیاستمداریست سکولار.
عربستان که خود را پرده دار کعبه و حافظ مدینه، شهرهای مقدس اسلامی، می داند اسد را منحرف می خواند زیرا با ایران و حزب الله لبنان مناسبات استراتژیک دارد. ریاض مدعی است که صاحب دریافت و قرائت اصیل از اسلام است. از سال 1978 که روحانیت شیعی در ایران زمام قدرت را در دست گرفتند خاندان سلطنتی عربستان موقعیت خود را در خطر می بیند. از قرار معلوم، عربستان به بهانه بدست آوردن توان مقاومت در برابر قدرت اتمی ایران، قصد دارد به کمک پاکستان پای به عرصه صنایع اتمی بگذارد.
مناقشات پیشین بر سر تفسیر درست قران و این که جانشین بر حق پیامبر کیست اینک بگونه ای فزاینده برای بکرسی نشاندن علائق سیاسی در منطقه بکار گرفته می شود. اردن دهسال پیش هشدار داد که نباید گذاشت از دریای مدیترانه تا خلیج فارس به منطقه نفوذ ایران تبدیل گردد.
من منحیث یکی از علاقمندان مجله هفته از افغانستان، از شنیدن این خبر خیلی متاسف شدم، چراغ مجله هفته در…
با تشکر از همه ی مقالات و زحمات شما، دوباره خواهش میکنم، لینک های مستقیم مقالات رو در انتهای اونها…
با درود، گمان دارم مستقیم و متمرکز باید به پدیده تحریم یا تحریم های آمریکا پرداخت و بدون عمیق شدن…
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…