مادُرو سه دیپلومات آمریکایی را به دلیل توطئه از ونزوئلا اخراج کرد

20131005-143511.jpg

٣٠ سپتامبر ٢٠١٣ 
گزارشگر: ایوان روبرتسون
تارنگاشت عدالت
نیکولاس مادرو رییس‌جمهور ونزوئلا امروز دستور داد یک دیپلومات ارشد و دو مقام دیگر سفارت ایالات متحده بخاطر مشارکت آن‌ها در توطئه اپوزیسیون، از ونزوئلا اخراج شوند.
مادرو بعد از ظهر امروز طی سخنرانی در مراسمی که مستقیماً ار تلویزیون پخش می‌شد گفت «از ونزوئلا بیرون برو. یانکی به خانه‌ات برگرد.»
مقامات ایالات متحده کِلی کیدرلینگ کاردار سفارت و الیزابت هوندرلند و دیوید موت دو کارمند دیگر سفارت هستند. آن‌ها ۴۸ فرصت دارند از کشور خارج شوند.
پرزیدنت مادرو این مقامات را به «ملاقات با راست افراطی ونزوئلا برای تأمین مالی اقدامات آن‌ها در خرابکاری در سیستم برق‌رسانی و اقتصاد ونزوئلا» متهم کرد.
وی افزود «ما برخی مقامات سفارت آمریکا در کاراکاس را تحت نظر داشته‌ایم… من مدارک اثبات توطئه را در دست دارم.»
مادرو امسال به‌کرات به‌محاصره اقتصادی و کمبودهای نسبی برخی تولیدات غذایی بمثابه تلاش اپوزیسیون برای «خرابکاری» در اقتصاد ونزوئلا و بی‌ثبات کردن کشور اشاره کرده است.
رییس‌جمهور ونزوئلا امروز افزود او به این‌که پاسخ دولت باراک اوباما چه خواهد بود «اهمیت نمی‌دهد»، و اعلام کرد «ما اجازه نخواهیم داد یک دولت امپریالیستی بیاید و برای متوقف کردن فعالیت شرکت‌ها پول بیاورد [و] برای تعطیل کردن ونزوئلا برق را قطع کند.»
مادرو افزود «آقایان خارجی‌ها‌ (Señores gringos)، امپریالیست‌ها، شما در برابر خود مردان و زنان شرافتمندی را دارید که… هرگز در برابر منافع شما زانو نخواهند زد و از شما نمی‌ترسند. ما در همه سطوح، سیاسی، دیپلوماتیک با شما مقابله خواهیم کرد.»
وزارت امورخارجه ایالات متحده در پاسخ اظهارات [مادرو] گفت هنوز گزارش رسمی دربارۀ تصمیم اخراج دیپلومات‌ها را دریافت نکرده است. بیانیه افزود که ایالات متحده اتهام دولت ونزوئلا مبنی بر شرکت مقامات آن در نقشه‌های توطئه را «کاملاً رد می‌کند».
روابط ونزوئلا-ایالات متحده از زمانی‌که دولت مرحوم هوگو چاوز ایالات متحده را به حمایت از یک کودتای کوتاه مدت علیه دولت خود در سال ٢٠٠٢ متهم کرد، تیره بوده است.
دو کشور از سال ٢٠١٠ سفیر مبادله نکرده اند. تلاش‌ها برای بهبود روابط، امسال پس از آن‌که سفیر جدید ایالات متحده در سازمان ملل سخنانی به زبان آورد که مقامات ونزوئلا آن‌را «غیرقابل پذیرش و بی‌پایه» توصیف کردند، توسط مادرو قطع شد.
حمله ونزوئلا به ایالات متحده در سازمان ملل متحد
الیاس جاوآ وزیر امورخارجه ونزوئلاجمعه گذشته، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک از ایالات متحده و متحدین آن بعنوان «جغدهای جنگ» که شورای امنیت سازمان ملل متحد را ربوده‌اند، انتقاد کرد.
جاوآ گفت موقعی که دولت‌های عضو سازمان ملل متحد علیه اقدامات مداخله‌جویانه ایالات متحده و پیروان آن می‌ایستند، این دولت‌ها «صرفاً بر روی میز می‌کوبند و هر چه می‌خواهند انجام می‌دهند، و این دقیقاً چیزی است که آن‌ها بعداً با اعلام بمباران سوریه انجام خواهند داد.»
مقام ونزوئلایی گفت «ما به اینجا آمده‌ایم تا ربودن را گزارش دهیم» و افزود ایالات متحده سازمان ملل را «ربوده» است. وی در ادامه بحث اوو مورالس رییس جمهور بولیوی را تکرار کرد که مقر سازمان ملل متحد باید به جایی منتقل شود که در آن «به همه ملت‌ها احترام گذاشته شود.»
جاوآ مشخصاً به این اتهامات اشاره می‌کرد که ایالات متحده با ندادن ویزای ورود سعی کرده است مانع شرکت هیأت نمایندگی ونزوئلا در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد شود
او افزود که پرزیدنت مادرو به‌علت «طیفی از تأخیرات، موانع و فقدان تضمین توسط دولت ایالات متحده» در «نقض آشکار» تعهدات دیپلوماتیک نتوانسته است در اجلاس حضور یابد.
مادرو چهارشنبه گذشته، ظاهراً بخاطر نگرانی از امنیت شخصی خویش پس از دریافت اطلاعات دربارۀ توطئه‌های «مالیخولیایی» با شرکت دو تن از مقامات پیشین ایالات متحده به نام‌های اوتو رایش و روجر نوریه‌گا، برنامه خود برای رفتن به مجمع عمومی سازمان ملل متحد را لغو کرد.
دولت ایالات متحده ایجاد موانع یا خودداری از دادن ویزای ورود به هیأت نمایندگی ونزوئلا برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد را رد کرد.
بااین وجود، یک مقام رسمی دولت اوباما که نام او اعلام نشده به اخبار «بلومبرگ» گفت نگرانی احتمالی هیأت مادرو این بود که هواپیمای ریاست جمهوری ونزوئلا که از کوبا قرض گرفته شده بود ممکن است تحت قوانین محاصره اقتصادی دولت ایالات متحده که طی دهه‌های طولانی بر دارایی‌های دولت کوبا حاکم بوده است، توقیف شود.
هواپیمای ریاست جمهوری خود مادرو پس از پنج ماه تعمیر در «ایرباس» در فرانسه دچار یک مشکل فنی شد. دولت ونزوئلا به این خاطر طرح شکایت علیه شرکت هواپیمایی را تحت بررسی دارد.
به‌علاوه، در ١۹ سپتامبر در مسیر سفر مادرو به چین، ایالات متحده مانع عبور هواپیمای ریاست جمهور ونزوئلا بر فراز پورتریکو شد. حادثه باعث مذاکرات دیپلوماتیک اضطراری شد تا به پرواز ریاست جمهوری امکان ادامه در مسیر برنامه‌ ریزی‌شده را بدهد.
اقدامات ایالات متحده نسبت به ونزوئلا، همراه با خشم دیلما روسف رییس‌جمهور برزیل به علت جاسوسی ایالات متحده از دولت او، و ندادن اجازه عبور از حریم هوایی اروپا به هواپیمای اوو مورالس رییس‌جمهور بولیوی در ژوئیه، در محافل دیپلوماتیک آمریکای لاتین موجب نگرانی‌هایی در زمینه احترام واشنگتن و متحدین آن به دولت‌های منطقه شده است.