به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر،این نخستین سند است که میتواند اذعان رسمی سیا مبنی برآن باشد که این سازمان به برنامهریزی و اجرای کودتای 28مرداد 1332 در ایران کمک کرده است.
اشاره صریح به نقش سیا دریک کپی ازسوابق داخلی این سازمان با عنوان”مبارزه برای ایران” آمده است که تاریخ آن به اواسط دهه 1970 برمیگردد.
این سازمان نسخهای به شدت سانسور شده از این سند را درسال 1981 درقالب قانون اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا منتشر کرد،اما همه ارجاعات به TPAJAX، اسم رمز عملیات تحت رهبری آمریکا را در آن حذف کرده بود. این ارجاعات اما در نسخه اخیر وجود دارد.
بخش “اقدام مخفیانه” این بارحذف نشده و برای نخستین بار حقایقی را در خصوص مشارکت این سازمان در کودتا فاش میکند.
در این سند آمده است: “کودتای نظامی که مصدق وکابینه او را سرنگون کرد،با هدایت سیا و به عنوان اقدام سیاست خارجی آمریکا صورت گرفت. خطر رها کردن ایران در دستان شوروی، ایالات متحده آمریکا را واداشت تا TPAJAX را برنامهریزی و اجرا کند.”
دیگر مواردی که سیا امروزمنتشرکرده است؛ شامل فایلهایی از کرمیت روزولت، افسر ارشد میدانی سیا در ایران حین کودتاست. این اسناد جزییات جدید و همچنین عمیقی را درخصوص اقدامات این آژانس اطلاعاتی پیش و پس از عملیات فراهم میکند.
بر اساس اسناد منتشر شده،عملیات کودتا شامل گامهای متعددی بود که ازجمله آنها میتوان به این موارد اشاره کرد: توسل به تبلیغات سیاسی برای تحلیل بردن مصدق از نظرسیاسی،واداشتن پهلوی به همکاری، رشوه دهی به اعضای مجلس، سازماندهی نیروهای امنیتی و ترتیب دادن تظاهرات خیابانی.
رسانههای آمریکایی فعال در زمینه سیاست خارجی با انتشار این اسناد جدید میپرسند با وجودی که دو رییس جمهور آمریکا، بیل کلینتون و باراک اوباما به صورت علنی به ایفای نقش آمریکا در این کودتا اذعان کردهاند، این که چه شده «سیا» نهایتا تصمیم گرفته است نقش خود را در این خصوص، آن هم پس از گذشت این مدت طولانی تصدیق کند، هنوز مشخص نیست.
نشریه فارن پالیسی روی پایگاه اینترنتی خود در این باره نوشته است: مسئولان طبقهبندی اطلاعات در دولت آمریکا به ویژه در جامعه اطلاعاتی اغلب دیدگاه متفاوتی درباره این موضوعات دارند. آنها نگران افشای “منابع و روشها”حتی بابت عملیاتهایی هستند که چند دهه پیش و با شیوههای تاریخ مصرف گذشته همچون تبلیغات سیاسی صورت گرفته است. آنها هراس دارند که این اطلاعات به دشمنان آمریکا کمک کند. آنها اصرار دارند یک دنیا بین آنچه به صورت عمومی و غیررسمی منتشر میشود با آنچه دولت به صورت رسمی تصدیق میکند، وجود دارد.
اسناد منتشر شده روی پایگاه اینترنتی “آرشیو امنیت ملی” آمریکا همچنین نشان میدهد وزارت امورخارجه انگلیس نیز نگران هرگونه اظهارنظر رسمی درباره مداخلهاش در این کودتا بوده است.
Comments are closed.
بعضی ها فکر هم می کنند و بعد می نویسند و یا بی زحمت تفکر هر چه دل شان خواست به خورد خلایق می دهند، در سنت آخوند های با و بی عمامه؟
آن سان که امر به خود حضرات هم مشتبه می شود و میان محمد رضا و پینوچه تفاوت عظیمی کشف می کنند.
مقایسه جانیان خرفت تاریخ با یکدیگر کار سنجیده ای نیست.
چون می تواند به تطهیر ضمنی یکی از آندو منجر شود.
ولی بنا بر تجارب عینی، جنایات کودتای 28 مرداد صدها بار مهیب تر و بربرمنشانه تر از جنایات پینوچه بوده است.
پینوچه کجا با مته (درل) کله جوانی را سوراخ می سازد؟
پینوچه کجا سرداران شریف خلق را چنان روانی می سازد که پس از رهائی از چنگ ددان خون آشام شکنجه گاه ها در چنگ اجنه درونی گرفتار آیند و زنان و کودکان خود را به کام آتش تنور بسپارند؟
28 مرداد کجا و مداخله ارتش سرخ در افغانستان فوندامنتالیسم زده کجا؟
دفاع از حاکمیت خلق زحمتکش کجا و قلع و قمع امید خلق ها کجا؟
اگر بعضی ها دین و آئین و وجدان ندارند، بهتر است که حداقل ذره ای عزت انسانی داشته باشد تا حقیقت را دروغ و دروغ را حقیقت جا نزند.
بنظر من در ان زمان دنیا توسط ابرقدرتها به دو منطقه نفوذ تقسیم شده بود و ایران در سمت منطقه نفوذ غرب و مثلا افغانستان یا مجارستان در سمت شوروی قرار داشت و ابر قدرتها بخود اجازه میدادند که حتی به کشورهای منطقه نفوذ خود هجوم نظامی ببرند همانطورکه امریکا به ویتنام و شوروی به افغانستان و مجارستان هجوم برد و ابرقدرت دیگر جیکش در نیامد فقط عملیلت ایذائی وغیر مستقیم کرد.درسال 1332 تازه جنگ بین الملل تمام شده بود واستالین مشغول ترمیم خسارات جنگ بود و از روبرو شدن با امریکا ترس داشت وحتی چین را از خود میراند و تهمتهای تئوریک به مائو میزد.
مصدق هم پس از اینکه از پشتیبانی امریکا در حل مناقشه اش با انگلیس مائیوس شد بلا تکلیف ماند و واداد .همانطورکه میدانید کودتای 28 مرداد در محیطی کاملا دوستانه انجام شد و بخلاف کشور شیلی که کودتا خصمانه بود تلفاتی نداشت.بعبارت دیگر مصدق ترجیح میداد محترمانه کنار گذاشته شود
البته دستاورد های مصدق در دادگاه لاهه و سازمان ملل که با سرسختی مصدق بدست امد هم برای کشورمان و هم برای سایر ملل تحت ستم بسیار نقش افرین بوده است و مصدق با این شیوه هوشمندی وجهان بینی مصدق ینظر من حرف ندارد