یونگه ولت ـ ترجمه رضا نافعی
منتشر شده در آينده ما
همه در انتظار یک داستان فوق العاده بودند، در انتظار یک مصاحبه ویژه با ادوارد اسنودن.عده زیادی از روزنامه نگاران خبرگزاری های بین المللی، روز دوشنبه، در آخرین لحظه، برای پرواز با هواپیمائی که مستقیم از مسکو به هاوانا پرواز می کرد، جا گرفتند. اما وقتی هواپیما به پرواز در می آمد با نهایت تاسف مشاهده کردند که برخلاف پیش بینی آنها، اسنودن در هواپیما نیست. ولی دیگر دیر شده بود. حالا باید تن به پروازی دوازده ساعته برای سفر به پایتخت کوبا می دادند. با نوشیدن نوشابه ای الکلی نیز نمی توانستند خشم خود را خاموش کنند، زیرا از سال 2010 آئروفلوت دیگردر پرواز های خود به هاوانا نوشابه الکلی نمی فروشد.
روز دوشنبه رد پای این کارمند سابق سازمان های اطلاعاتی آمریکا سیا و نسا بکلی گم شده بود، کوئیتو، مسکو و پکن آمریکا را دست انداخته بودند. اسنودن روز یکشنبه هنک کنگ را که نخستن پناهگاه او، پس از فرار بود، با یک هواپیمای مسافری آئروفلوت ترک کرده بود. این خبر را پکن، پنج ساعت پس از پرواز، پس از آن که هواپیما آسمان چین را پشت سر گذاشته بود، تایید کرده بود. از سوی دیگر آئرو فلوت هم، پس از فرود آمدن هواپیما در فرودگاه مسکو تایید کرده بود که مسافری با این نام در هواپیما بوده است. ولی رسما بیش از این خبری نبود. بعد از ظهر، جولیان آسانژ، پایه گذار ویکی لیکس، که در سفارت اکوادور در لندن، در پناهندگی بسر می برد، با تلفن گزارش داد که او از محل اقامت اسنودن و خانم سارا هاریسون، همکار ویکی لیکس که اسنودن را همراهی می کند، با خبر است، هردو سلامت و در امان هستند. اکوادور یک پاسپورت پناهندگی در اختیار اسودن گذاشته است. ولی آسانژ در باره این که او اکنون در کدام کشور است، سخنی نگفت. ولی ریکاردو پاتینو وزیرخارجه اکوادور، در هانوی، پایتخت ویتنام، در یک کنفرانس مطبوعاتی تایید کرد که اسنودن هنوز هم در روسیه است. کیوتو » در ارتباط دیپلماتیک و محترمانه » با مقامات روسیه است و به آنها اطلاع داده است که تقاضای پناهندگی اسنودن در دست بررسی است. وزیر خارجه اکوادور گفت » در این مورد از منظر ما حقوق بشر نسبت به ملاحظات دیگر اولویت دارد. بهتر است که آمریکا، در مورد اظهارات اسنودن در باره جاسوسی های آمریکا، به مردم جهان توضیحاتی بدهد» وزیر خارجه اکوادور با این سخنان تهدید های آمریکا را پاسخ گفت. افزون بر این، او نامه ای را که اسنودن برای پرزیدنت رافائل کوره آ، رئیس جمهور اکوادور نوشته و تقاضای پناهندگی کرده است خواند. اسنودن نوشته است او در آمریکا، قبل از آن که محاکمه ای صورت گیرد، بعنوان » خائن » محکوم شده است . او می نویسد وضع من شبیه به وضع » برادلی مانینگ» سرباز آمریکائی است. او را خطر زندان تا پایان عمر و یا اعدام تهدید می کند.
جان کری وزیرخارجه آمریکا هشدار داده است که » بسیار نگران کننده» خواهد بود اگر چین یا روسیه » دانسته استاندارد قانونی » را نادیده بگیرند و اسنودن را نگاه ندارند. هر دو کشور وظیفه دارند فرد مورد تعقیب را به واشنگتن تحویل بدهند. آنگاه وزیرخارجه آمریکا زبان به تهدید گشوده که هر گاه گام دیگری برداشته شود بر مناسبات دو کشور تاثیر خواهد داشت.
ادوارد اسنودن روز 9 ژوئن اسناد محرمانه ای را در اختیار روزنامه انگلیسی گاردین و روزنامه آمریکائی واشنگتن پست گذاشت که نشان می داد سازمانهای اطلاعاتی آمریکا میلیونها ارتباط اینترنتی و گفتگوهای تلفنی جهان را کنترل می کنند. در پایان هفته گذشته خبر دیگری را نیز فاش کرد و اعلام کرد که سازمان اطلاعاتی انگلیس موسوم به GCHQ کلیه ارتباطات و اطلاعاتی را که میان آمریکا و اروپا رد و بدل می شود کنترل می کند.