اعتراض و شورش ادبی – ، طبقاتی یا بورژوایی ؟ .

در رابطه با توماس برنهارد نویسنده اتریشی میگویند افشاگری از طریق جنجال ادبی . یتیمی و بیماری سبب نویسندگی شد . پرخاش به خوانندگان یا مبارزه با دولت لیبرال ؟ . شورش علیه حماقت های روزمره گی . نویسنده میان پوچگرایی و شلوغکاری . و قرتی بازی ادبی .

برنهارد میگفت او مینویسد تا ثابت کند در جهانی زندگی میکنیم که آن بدترین نوع ممکن است چون تنها مرگ پاسخگوی پرسشهای ماست . برای او زبان نشانه ناتوانی و شکست است . او به تحقیر و خشونت محیط پیرامون و جامعه اطرافش میپرداخت و همیشه ادعا میکرد که با کمک نویسندگی و تمرین آواز خوانی پیروزی مرگ را دهها سال به عقب انداخت . در نظر او زندگی گذرگاهی است از میان جهنم . به این دلیل برای او تنها فرم زندگی نویسندگی بود .

خواننده عکس توماس برنهارد را که می بیند نزد خود میگوید او چه انسان مهربان و لطیف و محترم و مودب و زیبا و بورژوا و نازنازو و آرام و سوسولی است . ولی با آشنایی بیشتر با بیوگرافی وی خواهد فهمید که او احتمالا به دلیل یتیم شدن در سالهای کودکی و ابتلا به بیماری سل و نفس تنگی چه آدم تلخ و نا امید و پرخاشگر و خود خواه و پوچگرا و اغراق گر و جنجالی و تحریک کننده خشم دیگران و تنها و گوشه گیری است که حتا چاپ و نشر آثارش را در وطنش تا زمان مرگ ممنوع میکند .

از جمله حوادث ناگوار دوران کودکی او این بود که هیچگاه پدر خود را ندید چون 9 ساله بود که پدرش را در جنگ جهانی دوم از دست داد . مادر او دختر یک نویسنده مشهور اتریشی بود . پدر برنهارد یک نجار جوانی بود که بر اثر یک رابطه نامشروع با مادر برنهارد صاحب فرزندی شده بود . به این دلیل برنهارد و مادرش سالها در اقامتگاه زنان و کودکان بی سرپرست بسر بردند و بعد از اینکه مادرش نیز در جوانی فوت نمود تربیت او را مادر بزرگ و پدر بزرگ اش بعهده گرفتند . او در باره دوران کودکی اش بعدها یک اتوبیوگرافی پنج جلدی ! نوشت . توماس برنهارد در سال 1931 در هلند بدنیا آمد و در سال 1989 در اتریش درگذشت .

آثار او را گزارشی خیالی پیرامون انسانهایی میدانند که بدلیل احساسات بیمارگونه شان جهان را بشکل جهنم می بینند . او در آثارش با تنفر و تمایلات نیهلیستی اشاره به ابتذال فرهنگی غرب و موضوعاتی مانند غم و بیماری و مرگ و سقوط و جنون و سکوت و تروریسم و تمایلات فاشیستی و شکاکی به امکان شناخت میکند . حمله به کلیسا و سیاست و فرهنگ و جهان بی نظم و پر هرج و مرج و دروغهای زندگی و فرهنگ و اجتماع و سیاست از دیگر هدفهای اوست .

او در نوشته هایش به بحث و مبارزه ای مونولوگی و فردگرایانه با جهان و جامعه میپردازد و میگوید در جهانی زندگی میکنیم که نه تنها محکوم به مرگ است بلکه مرگ و نابودی در همه جا چون یک بیماری واگیر انسان را تعقیب میکنند و تمام بازیهای آخر انسان به مرگ و بیماری و پیری ختم میشوند . وی نظری منفی نسبت به جهان و انسان و جامعه داشت .

غالب آثار برنهارد شامل مونولوگهای درونی با جملاتی پیچیده و طویل هستند و زبانش فشرده و با انرژی است که ناخوشایندی های زندگی را اجبارا ولی موفقیت آمیز توصیف میکند . او با زبانی تصویری به درد و رنج جهان خود میپردازد . در نمایشنامه های تراژدی – کمدی او به روابط مشکل هنرمندان با جهان و جامعه میپردازد . در نوشته هایش تعثیراتی از برشت و بکت و تراکل مشاهده میگردد .

آثار او شامل رمان و داستان و نمایشنامه و شعر وبیوگرافی و نقد ادبی هستند ؛ از آنجمله جامعه شکار ، قدرت ، عادت ، مشاهیر ، داستانها ، بتون ، یک دوستی ، ظاهر فریبکار ، سوار کار ، سفره آلمانی ، سه روز ، زندگینامه ورژیل ، کارخانه آهنگسازی ، رفتن ، مصلح جهان ، جشنی برای بوریس ، علت ، زیرزمین ، نفس ، تصمیم ، سرما ، گوشه گیری ، یک کودکی ، منکر و دیوانه . انسانهای آسیب دیده ، روی زمین ولی در جهنم ، زندانی ، منقد فرهنگی ، رئیس جمهور ، ایمانوئل کانت ، پیش از بازنشستگی ، کمدی روح آلمانی ، میدان قهرمانان ، ویرایشگر ، سرما ، پسرخواهر ویتگنشتین ، ارزان خور ، استاد پیر ، ساده پیچیده ، کوشش برای نجات ، مضخرف ، مصاحبه ، حادثه ، سه مجموعه شعر ، شلوار نو آقای پیمان ، می باشند .

از جمله جوایز دریافتی برنهارد ، جایزه شهر برهمن ، جایزه دولت اتریش ، جایزه بوشنر ، و جایزه پن کشور اتریش هستند . توماس برنهارد پایاننامه دوره هنرپیشگی خود را در باره برشت نوشت . او در دانشگاه در رشته های موسیقی و هنرپیشگی و آواز و کارگردانی تحصیل کرده بود . احتمالن بدون اتمام .

————————————————

نصرت شاد (ن. م )

Thomas Bernhard 1931- 1989

اگر ممکن است لطفن عکسی از توماس برنهارد در کنار بیوگرافی او درج کنید .

 Thomas Bernhard 1931 – 1989