علاج بیکارسازی ها: اخراج رئیسان و مدیران!
ناومی کلاین
آوی لوئیس
برگردان : بابک پاکزاد
(14 می 2009) – در سال 2004 ، مستندی با عنوان The Take درباره جنبش کارگران در آرژانتین برای بدست گرفتن و پیشبرد امور بنگاههای تولیدی و کسب و کارها ساختیم. در آستانه فروپاشی اقتصادی فاجعه بار این کشور در سال 2001، هزاران کارگر به سوی کارخانههای تعطیل شده روان شدند و در قالب تعاونی های کارگری مجددا در آنها تولید را فعال کردند. در حالی که آنها هم از سوی رئیسان و مدیران و هم از سوی سیاستمداران طرد شده بودند، موفق شدند در آین فرآیند هم دستمزدهای معوق مانده و هم حق سنوات خدمت خود را بدست آورده و در عین حال شغلشان را نیز اعاده کنند.
در حالی که برای معرفی و اکران فیلم در اروپا و آمریکای شمالی در حال سیاحت بودیم ، هر پرسش و پاسخ به این سوال ختم میشد که «اوضاع در آرژانتین خوب پیش می رود اما آیا چنین چیزی هرگز در اینجا رخ خواهد داد؟»
هم اکنون که اوضاع اقتصاد جهان بسیار شبیه آرژانتین در سال 2001 است (از قضا بنا به برخی دلایل مشابه)، موج جدیدی از اقدام مستقیم در میان کارگران در کشورهای ثروتمند به چشم میخورد. تعاونی ها بار دیگر به عنوان آلترناتیو عملی برای بیکارسازیهای فزاینده رخ نمودهاند. کارگران در ایالات متحده و اروپا شروع به پرسیدن همان سوالهایی کرده اند که همتایان آمریکای لاتینیاشان از خود پرسیدند: چرا ما باید اخراج شویم؟ چرا ما نتوانیم مدیران و رئیسان را اخراج کنیم؟ چرا به بانک در حالی که میلیاردها دلار از پول ما را به جیب میزند اجازه داده میشود کمپانیامان را به قهقرا سوق دهد؟
(این هفته 15 می) در اتحادیه کارگران صنعت مس در شهر نیویورک، در پانلی تحت عنوان «رئیسان و مدیران را اخراج کنید: راه حل کنترل کارگری از بونئوس آیرس تا شیکاگو» شرکت کردیم که پدیده مذکور را مورد بررسی قرارمیداد.
ما از سوی افراد متعلق به این جنبش در آرژانتین و همچنین از سوی کارگران کارخانه مشهور Republic Windows and Doors که در شیکاگو مبارزه می کنند به این جمع پیوستیم.
این شیوه ای خارق العاده برای شنیدن مستقیم روایت از سوی کسانی است که سعی میکنند اقتصاد را از پایین به بالا بازسازی کنند، کسانی که به حمایت معنادار عموم مردم و همچنین سیاست گذاران در تمام سطوح دولت نیازمندند. در اینجا لازم است مروری سریع بر تحولات اخیر جهان در عرصه کنترل کارگری داشته باشیم.
آرژانتین:
در آرژانتین، که الهامبخش مستقیم برخی اقدامات کارگری جاری بوده است، طی چهار ماه گذشته بیش از چهار سال گذشته کارخانهها به اشغال درآمده اند و کارگران کنترل کار را به دست گرفته اند.
یک مثال:
Arrufat که یک کمپانی شکلات سازی با 50 سال سابقه است در اواخر سال گذشته به شکلی ناگهانی تعطیل شد . سی نفر از کارکنان، کارخانه را به اشغال خود درآوردند و به رغم بدهی سنگین به ارث رسیده از مالک پیشین، شکلاتها را در روشنایی روز و با استفاده از ژنراتورها تولید کردند. با اخذ وامی حول و حوش 5000 دلار از The Working World که یک صندوق سرمایه در قالب سازمانی غیر دولتی است که مستند The Take به شکل گیری آن دامن زد، آنها توانستند17000 تخم مرغ Easter برای پردرآمدترین آخر هفتهاشان در سال تولید کنند. آنها 75000 دلار سود کردند. هر کدام 1000 دلار به خانه بردند و بقیه را برای تولید آتی پس انداز کردند.
انگلستان:
Visteon یک تولیدکننده قطعات اتوموبیل است که در سال 2000 از کمپانی فورد زاده شد. به صدها کارگر یک هشدار 6 دقیقهای داده شد مبنی بر این که محل کارشان تعطیل شده، 200 کارگر در بلفاست روی بام کارخانه و 200 تن دیگر نیز در صحن کارخانه تحصن کردند و روز بعد اقامه دعوی نمودند.
چند هفته بعد،Visteon میزان بسته پیشنهادی برای بازخرید را تا 10 برابر پیشنهاد اولیه افزایش داد اما کمپانی گذاشتن پول در حسابهای بانکی کارگران را منوط به ترک کامل محل کارخانه کرد و کارگران نیز از ترک کارخانه تا زمان دیدن پول امتناع میکنند.
ایرلند:
کارخانه ای که کارگرانش در آنجا کریستال افسانه ای واترفورد را میسازند اوایل امسال به مدت 7 هفته به اشغال درآمد. این اقدام زمانی صورت گرفت که کمپانی مادر Waterford Wedgewood پس از آن که مالکیت و اداره آن را یک کمپانی خصوصی آمریکایی بدست گرفت مشمول تصفیه شد.
کمپانی آمریکایی تا کنون 10 میلیون یورو در صندوق بازخرید قرار داده و مذاکره برای حفظ برخی از مشاغل ادامه دارد.
کانادا:
با فروپاشی سه اتوموبیل ساز بزرگ ، طی امسال 4 مورد اشغال کارخانه از سوی کارگران صنعت خودروی کانادا صورت گرفت. در تمام موارد، کارخانهها تعطیل شده و پرداختیها و بدهیهای کارخانه به کارگران تسویه و جبران نشده بود. آنها کارخانه ها را به اشغال خویش درآوردند تا از خروج ماشین آلات ممانعت به عمل آورند و از آن بمثابه اهرمی برای تحت فشار قرار دادن کمپانی برای بازگشت به سر میز استفاده کردند.
فرانسه:
در فرانسه امسال شاهد موج جدید «رئیس ربایی» بودیم که طی آن کارکنان خشمگین رئیسها را در کارخانههایی که در آستانه تعطیلی قرار دارند بازداشت کردند. کمپانیهایی که این اقدام در آنها صورت گرفت شامل Caterpillar,3M,Sony,Hewlett Packard بودند.
یک کمدی که بهار امسال در فرانسه گل کرد فیلمی تحت عنوان لویی میشل بود که در آن گروهی از کارگران زن پس از آن که رئیسشان کارخانه را بی هیچ اخطاری تعطیل کرد یک جانی را برای کشتن وی اجیر کرده اند.
یک مقام رسمی اتحادیه های فرانسه در ماه مارچ گفت: «کسی که فقر می کارد خشم درو می کند.خشونتهای صورت گرفته از سوی کسانی است که شغلشان را از دست دادهاند نه کسانی که سعی می کنند از آنها دفاع کنند».
و این هفته، 1000 کارگر بخش فولاد نشست سالانه سهام داران کمپانیArcelorMittal ، بزرگترین کمپانی فولاد جهان را برهم زدند.آنها دفتر مرکزی کمپانی در لوکزامبورگ را زیر و رو کردند، دروازه ها را تکه تکه کردند ، پنجره ها را شکستند و با پلیس به جنگ و گریز پرداختند.
لهستان:
همچنین در این هفته ، در جنوب لهستان، در کمپانیای که بزرگترین تولیدکننده کک ذغال سنگ در اروپا است، هزاران کارگر در اعتراض به قطع شدن حقوقها جلوی در ورودی دفتر مرکزی کمپانی را دیوار کشیدند.
ایالات متحده:
و در آخر داستان مشهور کمپانی Republic Windows and Doors: سپتامبر گذشته، در شیکاگو 260 کارگر برای شش روز کارخانه را به اشغال خویش درآوردند. آنها با ترتیب دادن یک کمپین علیه Bank of America (بز گترین اعتبار دهنده به کمپانی) با شعار «شما ضمانت میشوید، ما فروخته میشویم» و همچنین کسب همبستگی بین المللی وسیع توانستند بازخرید و حق انفصال از خدمت اشان را بدست آورند و حتی بیش از آن،کارخانه تحت مالکیت جدید بازگشایی شد و شروع به ساخت پنجره های بهینه ساز مصرف انرژی کرد و همه کارگران نیز از نو با حقوقهای قبلی اشان استخدام شدند.
و این هفته، شیکاگو نشان داد که این اقدامات در حال بدل شدن به یک روند است.Hartmarx یک کمپانی قدیمی 122 ساله است که لباس های رسمی تولید میکند از جمله همان لباس با رنگ آبی سیری که باراک اوباما در شب انتخابات پوشیده بود و همچنین لباس رسمی و پالتوی وی در مراسم آغاز به کارش.
این کمپانی ورشکست شده است. بزرگترین اعتبار دهنده آن Wells Fargo است که خود دریافت کننده 25 میلیارد دلار از بخش عمومی در قالب ضمانت است. در حالی که برای خرید کمپانی و ادامه کار دو پیشنهاد روی میز قرار دارد، Wells Fargo میخواهد آن را منحل و تبدیل به پول نقد کند. روز دوشنبه، کارگران رای دادند در صورتی که بانک روند انحلال کارخانه را پیگیری کند کارخانه اشان در شیکاگو را به اشغال خویش درآورند.
مه
از اینکه مجددا آستین ها را بالا زده و اخبار جنگ ناتو جهت گسترش بی حد و مرزش را تهیه…
با تشکر از لطف و حمایت شما رفیق گرامی متاسفانه این امکان که ما دائماً اخبار درگیری در اوکراین را…
…آمریکا جنگ اوکراین رو یک نعمت استراتژیک میداند تا قدرت روانی مردم روسیه را با ادامه اقدامهای پهبادی به مراکز…
۱- هرتزوک در سفر آذربایجان غلط خیلی بزرگتر از دهان خودش کرد. او گفت: پرچم اسرائیل، پرچم آذربایجان است و…
جناب محترم مددوف میفرمایید: «امروز بریتانیا به عنوان متحد اوکراین عمل می کند و به این کشور کمک های نظامی…